Nyheter 2023

2023-05-26
Trolla min Trolla vilken stjärna du är! Vi for till Europa Dog Show 2023 och Agria Winner Show i Herning Danmark, med 4 hundar. Det vi var överens om var att om någon/några av hundarna placerades i klasserna skulle vi vara mer än nöjda. Det är fina hundar från hela Europa som möter upp på vinnarutställningar där man tävlar om Europavinnartitlar till bästa junior, vuxen och veteran. På båda utställningarna delades det ut CACIB (Internationellt utställningscertifikat) till vinnande vuxen och juniorCACIB samt veteranCACIB till vinnande junior respektive veteran. Trolla hade ett CACIB i Norge och ett CACIB i Sverige sedan tidigare. För att bli Internationell Utställningschampion krävs 4 CACIB tagna i tre olika länder och det ska ha gått minst ett år mellan det första och sista. Det känns som äkta trolleri att Trolla lyckades med att bli BIR på Agria Winner Show för domare José Miguel Doval Sanchez och Europa Vinnare 2023 för spanielspecialist Vibe Borregaard Madsen, kennel Sieger's! Dessutom fick hon båda CACIB:en och blev Internationell Utställningschampion på EDS 2023! Vilken ära och så roligt att Trollas uppfödare Vanja var på plats och kunde uppleva det in live! Delad glädje är dubbel glädje!
Grattis till Trollas syster CH Winton State Of The Art som blev Dansk Utställningschampion på Agria Winner Show!
 


Från vänster Europa Junior Vinnare-23 Adamant's Show Your True Colours, Europa Veteran Vinnare-23 CH Adamant's Over The Moon och Europa Vinnare-23 CH Winton State Of Grace

 
Agria Winner Show 2023 BIR CH Winton State of Grace BIM CH Every Beat of My Heart Avendesora domare José Miguel Doval Sanchez
Sam hade vinnande avelsgrupp båda dagarna i Herning! På Agria Winner Show var alla hans döttrar dessutom klassvinnare! Rosettasweet's Fröken Ask "Vizla" vinnare av juniorklassen med JuniorCACIB och JuniorCERT, Astrospring's Wave "Lily" vinnare av unghundsklassen med CK och Zkatans Miss N Cash "Lina" vinnare av öppen klass och 4:a bästa tik med reservCERT! Sam fick en fin 4:e placering i championklass på EDS! Både Lotta och jag är så stolta över Sam och hans fina avkommor! Stort tack Janette att du ställde upp i gruppen med fina Lina och stort tack till dig Lisa som hjälpte oss med handling i gruppen både i rasringen och i stora ringen!
Sams vackra avelsgrupp! Stort tack för alla fina bilder Marica och Vanja!
Från vänster SE U(U)CH NO UCH DHCH(U) RLD N Astrospring's Triton, Rosettasweet's Fröken Ask, Astrospring's Wave och Zkatans Miss N Cash! På spanielklubbens utställning på lördagen blev Vizla placerad som 2:a i en stor juniorklass (11 deltagande juniortikar). Domare var Jane Eyington, kennel Meadowdale, England.
Första dagens (Agria Winner Show) prisskörd!
Vi hade mycket att fira i dagarna tre! Lisas fina veteran CH Lizziardhs Valentino "Ture" var vinnande veteranhane på alla tre utställningarna och blev Dansk Veteranchampion och Europa Veteran Vinnare-23! Janettes Polish Hunting Spaniels blev båda Danska Juniorchampions, tiken blev Europa Junior Winner-23 och båda två Spaniel Europa Junior Vinnare! Stort grattis Lisa och Janette till era vinnare!
Vi skålade ordentligt för våra framgångar!
Tack för en härlig resa och alla goda skratt Marica, Lisa, Janette, Gun-Brith och Lotta! Det gör vi om tycker jag!
Denna vackra vy ska jag njuta av hemma i köket en tid framöver! Tack för den fina blomman Marianne!
2023-05-01
I mitten av april åkte Gun-Brith och jag till Värmland för att deltaga i SSRK:s utställning i Forshaga. Vi övernattade i Karlstad och där undrade vi vart "sola i Karlstad" tagit vägen!? Efter regnpromenaden vilade hundarna så gott! Halvsystrarna Rosettasweet's Fröken Ask "Vizla" och Astrospring's Wave "Lily" tätt tillsammans och Trolla tätt intill matte så klart! Vilka godingar vi har!

I Forshaga anslöt Ann-Marie med ännu en Rosettafröken "Iza" och Snow så klart! Jag fick jobba hårt under dagen då jag visade flickor i 4 klasser! Vizla vann junior klassen med CK, Lily vann unghundsklassen med CK, Iza var 2:a i öppen klassen med CK och Trolla 2:a i championklassen med CK! Så himla bra det gick! Alla tjejerna kvalificerade att gå in i Bästa tikklass! Stort stort tack till Gisela som visade Trolla till 2:a Bästa tik, Irene som visade Vizla så fint och Ann-Marie som visade Jennies Iza. Denna gången fick jag möjlighet att visa Lily själv i Bästa tik och så roligt det var när hon blev 3:a Bästa tik med sitt första CERT! Här ståtar hon med CERTET fotad av Ann-Marie från båda sidor. Jag vet faktiskt inte vilken sida jag tycker hon är finast från. Ni får gärna ge synpunkter på det!

Rosettasystrarna gjorde väldigt bra ifrån sig! Vizla blev dagens bästa junior och placerades som BIS-3 i finalen för juniorerna! "Iza" Rosettasweet's Fröken Gullviva blev 2:a av 9 stycken öppen tikar!
Vizla har klarat doftprov eukalyptus och är godkänd i anlagsklassen på viltspår! Duktig liten tjej!

Stort tack till domare Johan Andersson, kennel Alistair's, som uppskattade våra hundar! Tack för alla fina foton Ann-Marie och grattis till Snows placering som BIS-3 för jaktmeriterade hundar!
Den 6 april tog Annie och Walle diplom i TEM behållare klass 1 Nose Work! Stort grattis!
2023-04-02
Igår den 1 april var en helt osannolik dag för kennel Astrospring's på SSRK:s utställning i Kungsbacka! Men det är alldeles sant att Trolla och Sam var de vackraste hundarna på hela utställningen!
De stod först som BIR och BIM för rasdomare Theres Johansson, kennel Allert's, som skrev så fina ord om dem båda! Tack för det och för den mjuka och engagerade hanteringen av hundarna!
BIR CH Winton State Of Grace "Trolla" BIM CH Astrospring's Triton "Sam"
Att de båda sedan vann sina finaler var helt sanslöst roligt! Trolla Best In Show för domare Viveca Lahokoski från Finland och Sam Best In Show för BIM-hundarna för domare Nils Molin!!!

Inte nog med det utan Sams fina avelsgrupp bestående av Zkatans Miss N Cash (3:a i öppen klass tikar), Rosettasweet's Fröken Ask (1:a i juniorklass tikar med CK), Astrospring's Wave (1:a i unghundsklass tikar med CK) och Astrospring's Walker (3:a i unghundsklass hanar) fick finfin kritik:
Avelsgrupp bestående av 3 kombinationer där avelsdjuret väl präglat sina avkommor som alla är av utmärkt kvalitet och rastyp som väl överensstämmer med det rasstandarden beskriver. Fina proportioner. Välgående. Grattis till en god nedärvare och en fin grupp!
Avelsgruppen blev Best In Show i finalen för domare Nils Molin!
Stort tack till Janette, Lisa och Annie för att ni ställde upp i avelsgruppen! Tack också för alla fina foton och filmer jag fått av Annie, Gun-Brith och Lisa!
Stort stort grattis Lotta till din fina Sams fantastiska resultat!!!
Gun-Brith och "Vizla" Rosettasweet's Fröken Ask fick godkänt doftprov Eukalyptus den 31/3! Stort grattis till det!
2023-03-19
Annie och "Sigge" NW1 Astrospring's Sirius tutar och kör! Den 11 mars blev det DIPLOM i fordonssök och SSE (särskilt samspelt ekipage) på sök 4! Idag DIPLOM på TEM behållare! Vilket flow ni har! Enormt stort grattis från en mycket stolt uppfödare!
2023-03-05
Brorsorna "Wilder" Astrospring's Wildcard och "Walle" Astrospring's Walker träffades på Dansk Spanielklubbs utställning i Sörby. Det var två utställningar under dagen. Wilder deltog endast i den första där Malgorzata Wiermiejczyk-Wierzchowska dömde. Båda killarna fick excellent med fina kritiker och placerades som tvåa och trea i mellanklassen. Grattis till Wilders fina debut Henriette!
Nästa utställning dömdes av Inga Sill. Där placerades Walle som 2:a med CK. Grattis Annie och tack för det fina fotot av brorsorna!

Det var utställning i Moheda samma dag och där var Gun-Brith, Lina och jag men de resultaten är inget att skryta med.... Visserligen vann Vizla och Lily sina klasser men det var också det enda vi var glada över.
2023-02-24
Vilket team de är Annie och Sigge! Förra helgen lyckades de få 2 DIPLOM i Nose Work klass 1. Den 17 februari i TEM inomhus. Det var Sigges tredje diplom inomhus och då får han en ny fin titel NW1!
Den 19 februari lyckades de få ännu en 100 poängare! Denna gång i behållarsök klass 1! Stort grattis Annie till de fina resultaten!
Astrospring's Walker på Hallandshunden!
Den 18 februari var vi på Hallandshunden i Eldsberga. Det var Lina, Annie och jag som var där och representerade kennel Astrospring's. Trolla, Walle och Trasan var kvalificerade att deltaga!
NORD UCH Astrospring's Orion i tävlingen om Hallands vackraste veteran. Astrospring's Walker och SE U(U)CH NO UCH DK CH(U) Winton State Of Grace i tävlingen om Hallands vackraste hund. Det var en så festlig kväll och bra gick det också! Walle var med ända tills tredje uttagningen och Trolla gick ända till final där hon slutade som delad tvåa! Nedan ser man far och dotter uppe på scenen!
2023-01-28
Förra helgen tillbringades i Danmark. Det var tre glada damer och två nöjda hundar som tog turen över Öresundsbron och Bältbroarna för att komma till Taulov som ligger utanför Fredericia. Där hade Dansk Spanielklubb utställning i Elbohallen och som vanligt var utställningen välarrangerad och trevlig. Det är helt perfekt att träna valpar i en så lugn och fin miljö. Dessutom är det möjligt att anmäla till två utställningar på samma dag vilket ger valpar fler möjligheter att lyckas stå och gå ordentligt. För Vizlas del blev denna utställning avslutning i valpklass och vilken bra avslutning det blev!
"Vizla" Rosettasweet's Fröken Ask slutade som BIS-3 samt BIS-4 på respektive utställning. Grattis Gun-Brith till din fina och duktiga valp!
Domare var spanielspecialisterna Vibeke Paulsen och Karl Eddie Berge, kennel Statesman, från Norge.
Lily som nu går i unghundklass eller mellanklass som det heter i Danmark vann klassen med CK på båda utställningarna och placerade sig finfint som 3:a Bästa tik med reservCERT respektive 4:a Bästa tik!
Foton: Marianne Schärström
Marianne, Gun-Brith och jag bodde kanonbra i en stor lägenhet endast 5 minuter från Elbohallen.
På fredagskvällen fick vi möjlighet att träna på danskan när vi tittade på "På spåret" som var textat med dansk text!
Tack för en härlig helg tjejer!

Tack för den här gången och på återseende dejlige Danmark!
2023-01-10
Tänk att hon gjorde det igen på årets första utställning! Förra gången Nordens största hundutställning genomfördes i Göteborg, My Dog Internationell, var 2020.
Under pandemin 2021-2022 anordnades förklarligt nog ingen My Dog i Göteborg.
Trolla var endast junior när hon blev BIR och BIG-2 för
Zeferino Silva 2020.
Nu 4 år gammal och trippelchampion gör hon det igen för domare Geir Flyckt-Pedersen! Vilken känsla och lycka att få hålla i kopplet och följa med när hon showar! Ju större ring desto bättre tycker Trolla! My Dog 1 var Cruftskvalificerande. Det innebär att Trolla är kvalificerad att deltaga på en av världens största utställningar i Birmingham England, Crufts 2024! Hon fick också ett internationellt certifikat CACIB när hon vann bästa tikklassen. För att bli International Show Champion krävs 4 CACIB tagna i 3 länder för tre olika domare. Minst ett år och en dag ska ha förflutit mellan första och sista CACIB.

20230107 BIR CH Winton State of Grace BIM CH Sieger's Easter Day
20200104 BIR Winton State of Grace BIM NORD UCH Astrospring's Orion
Trollas pappa Trasan snart 10 år gammal är still going strong som det stod i hans kritik! Han blev BIM-veteran båda dagarna på My Dog. Vi är så stolta över honom och matte Lina älskar att visa sin vackra veteran. NORD UCH Astrospring's Orion fick ta emot sitt första CACIB-V som är ett internationellt veterancertifikat. För att bli International Veteran Beauty Champion krävs 3 CACIB-V utdelade i 3 olika länder av tre olika domare. Stort grattis Lina till de fina resultaten! Domare var Lotte Jörgensen.

BIR-Veteran CH Art-Wave's Arts and Crafts BIM-veteran CH Astrosping's Orion
Grupp 8 dömdes av spanielspecialist Jamie Hubbard från USA. Trolla lyckades charma honom liksom hennes mamma Julie gjorde på Spaniel Klubbens huvudutställning i Skien 2018!

SE U(U)CH NO UCH DK CH(U) Winton State of Grace BIG-4 My Dog    C.I.E NORD UCH WW-17 Springtrend Silver Shadow Best In Show NSK Skien 2018!
Så var det lilla Vizla som också gjorde oss väldigt stolta genom att bli BIM-valp på My Dog 1 och BIR-valp på My Dog 2! Hon tog sig in i den stora finalringen med hopp och glädjeskutt vilket inte gör någonting för min del eftersom det är strålkastare, musik och hundar av andra raser som skulle kunna verka skrämmande. Grattis till din vilda glada valps fina resultat på My Dog Gun-Brith!

BIR-valp My Dog 2 Rosettasweet's Fröken Ask
Så får vi inte glömma Lily, Astrospring's Wave, som var med båda dagarna. Trolla deltog endast första dagen. Lily gjorde debut i unghundsklassen med den äran genom att vinna den med CK båda dagarna! Hon fick riktigt fin kritik av båda domarna! Geir Flyckt-Pedersen: Excellent type, lovely feminine head, excellent condition, excellent body and bone, moves well coming and going.
Lotte Jörgensen: Fin välgående tik, härliga fria rörelser, feminint huvud och uttryck, välansatta öron, flott och välbyggd kropp, fina linjer, god topline, normalt vinklad fram och bak, god benstomme och tassar, fin päls och färg, gott temperament. Båda dagarna blev hon utplockad i bästa tik för närmare granskning. På lördagen visade Lina henne så fint i bästa tik när jag ägnade mig åt Trolla. Lily slutade som 4:a Bästa tik med reservCERT! Båda tjejerna var alltså placerade på My Dog 1!!! På My Dog 2 stod hon som femma till slut! På dessa utställningar visades hon som på bilden nedan.
Jag tycker att hon står med bättre balans på detta håll.
Brorsan Walle, Astrospring's Walker, var också med båda dagarna. My Dog 1 placerad som 2:a i unghundsklassen med CK och My Dog 2 som 3:a. Grattis Annie!
2022
Ett år har gått, ett år som för min del innebar en hel del förändringar. Ett år, en del av ett liv och livet bär med sig både glädje och sorg. Under våren växte ett beslut fram gällande yrkeslivet. Jag kände att motivationen och arbetsglädjen ersatts av mer och mer stress och negativa känslor så för att bromsa i tid tog jag beslutet att gå i pension. Jag saknar mina kollegor men som tur är finns de på nära håll. Skolan ligger bara några hundra metar bort och under hösten har jag gästspelat där några veckor i ett par av mina gamla klasser. Jag bokade in ett par resor som varit omöjliga för mig tidigare p g a mitt arbete. Det var resan till Bornholm där utställningarna nu ligger i augusti. Tidigare låg utställningarna på Bornholm i början av juli och då var jag där flera år i rad. Bornholm är en så fantastisk ö, vacker och hundvänlig!
Så var det resan till Mallorca i september som blev ett minne att plocka fram nu under vinterns gråvädersdagar.
  
Under 2022 blev "Sam" norsk, svensk och dansk utställningschampion! Han fick 5 CERT under året.
Astrospring's Triton fick CERT SSRK Forshaga, CERT och reservCACIB SKK INT Ljungskile, CERT Vikersund Norge, CERT och reserv-CACIB NKK INT Sandefjord, CERT Norsk Vinnarutställning NKK Sandefjord.
SE U(U)CH NO UCH DK CH(U) DKJUCH RLD N Astrospring's Triton
Trolla blev dansk utställningschampion på Bornholm! Hon har haft ett fantastiskt år med inte mindre än tre BIR och BIS-placeringar. Best In Show SSRK Bjuv, BIS-2 SSRK Karlsborg, BIS-4 SSRK Forshaga.
Hon blev BIM med Nordic CERT SKK Borås och har flera 2:a bästa tikplaceringar under året. Trolla blev 4:a i Springer Klubbens tävlan om årets utställningshund 2022!
SE U(U)CH NO UCH DK CH(U) Winton State of Grace
Under 2022 fick kennel Astrospring's sin 50:e viltspårschampion! Det var Frasse och matte Charlotte som fixade godkänt anlagsprov och tre första pris på raken i öppen klass.
SE VCH Astrospring's Ursa Major
Så till våra framtidshopp! Lily har haft ett fantastiskt år i juniorklass med hela 9 förstaplaceringar i klassen i Sverige, Norge och Danmark samt en hedrande 2:a placering på Club Show där hela 16 juniortikar deltog. Konkurrensen i juniorklass under året har varit stor så jag är verkligen glad över Lilys fina placeringar!
På Bornholm fick hon junior-CERT och junior-CACIB och den fina titeln Bornholmsjuniorvinnare-22. Lily blev delad 2:a i Springer Klubbens tävlan om årets junior 2022!
BORNHJV-22 Astrospring's Wave
Brorsan Walle har också haft ett framgångsrikt år i juniorklass där han har vunnit 2 CERT och blivit BIM. CERT och BIM SKK Borås, CERT SSRK Åstorp.
Astrospring's Walker "Sigge" Astrospring's Sirius och Annie har haft fina resultat i Nose Work under 2022.
Vi har ytterligare några unga damer som förhoppningsvis kommer att ha varsin valpkull på kennel Astrospring's framöver! Vi håller tummarna för dem under 2023!

Rosettasweet's Fröken Gullviva "Iza"                            Astrospring's Vesta "Tora"                                                 Rosettasweet's Fröken Ask
Så till sist kommer det sorgliga som hänt i kenneln. Strax för jul hände något som jag har svårt att ta in. Från den ena dagen till den andra, en fullt frisk och stark hund som får svårt att andas. Det började med hosta som lät som kennelhosta. Vi trodde att det var nosvaccinet han fått någon vecka tidigare mot kennelhosta som triggat igång något men hostan övergick i tung andning och frossa. Jag ringde och bokade tid på Slöinge Djursjukhus. I min tanke fanns bara att får han antibiotika så löser det sig säkert. Men när de efter röntgen såg förtätningar i båda lungorna började jag inse att det nog var allvarligare än vad jag trodde. Det togs prover som inte visade någonting men han fick ändå både antibiotika och kortison. Ingenting hjälpte och efter två dygn på djursjukhuset med sämre och sämre syreupptagning var vi tvungna att låta honom somna, vår Gosse. Den snällaste och stolligaste Gossen fattas oss. Biopsi är gjord men tyvärr kan det ta upp emot 3 månader innan svaret kommer.